Seguretat, qualitat i higiene a la venda de carn a Barcelona durant el segle XIV / Ramon Agustí Banegas López
Banegas López, Ramon AgustíEn:
Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics. Barcelona, núm. 16 (2005) , p. 75-95 (
Articles)
Bibliografia i fonts.
El present estudi analitza el consum de carn a la Barcelona del segle XIV a través de les "ordinacions" municipals. S'intenta observar la mentalitat amb què s'enfronten els consellers als problemes que generen l'entrada d'animals destinats a carn a la ciutat, el seu escorxament i, finalment, la seva venda. Problemes que venen donats per diversos factors: d'una banda, per les diferències que s'estableixen, segons la mentalitat dels metges i dels consellers, entre les carns des d'un punt de vista nutritiu i de salut; cosa que genera tota una legislació concreta qu intenta separar les diferents carns per categories. D'altra banda, pels perills que certes carns, pel seu origen o per defectes de manipulació o conservació, poden provocar a la salut humana. Es pot concloure que els consellers a través de les "ordiancions" van intentar conciliar el bon abastament càrnic de la ciutat amb la correcta identificació de les carns.