português | español | français | català

logo

Database search

Database:
fons
Search:
BANEGAS LOPEZ, RAMON AGUSTI []
References found:
Showing:
1 .. 7   in format [Default]
page 1 of 1


1 / 7
select
print
Text complet
Bookmark and Share
L'Estomac de Barcelona i el Maresme a la baixa Edat Mitjana: els bous de Barcelona / Ramon Agustí Benegas Lópea
Banegas López, Ramon Agustí


En: Singladures : Revista d'història i patrimoni cultural de Vilassar. Vilassar de Mar, núm. 24 (desembre 2008), p. 18-22
Referències bibliogràfiques.


Matèries: Baixa edat mitjana ; Ramaderia ; Bestiar boví ; Abastament d'aliments ; Alimentació humana ; Carnissers ; Circuits comercials
Àmbit:Barcelona ; Maresme
Cronologia:[1300 - 1500]
Accés: http://www.raco.cat/index.php/Singladures/article/view/203777/272288
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Pompeu Fabra (Mataró); Biblioteca Ernest Lluch i Martín (Vilassar de Mar); Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 7
select
print

Bookmark and Share
Sangre, dinero y poder : el negocio de la carne en la Barcelona bajomedieval / Ramón Agustín Banegas López
Banegas López, Ramon Agustí


Barcelona : Milenio, 2017
278 p. ; 24 cm (Crisis en la Edad Media, 3) 
ISBN 9788497437066

Durant la Baixa Edat Mitjana les ciutats d'Occident es van convertir en grans centres consumidors de carn. Consumir carn de bou o de cap de bestiar va deixar de ser un privilegi dels membres de la casa real, de l'aristocràcia i del clergat per erigir-se en un tret distintiu de l'alimentació dels habitants de la ciutat per oposició a la dieta dels camperols. Barcelona no va ser una excepció. La capital catalana disposava de canals de distribució que la proveïen regularment de bestiar. Els carnissers eren una peça clau. Com a homes de negocis, eren considerats popularment com el paradigma del estafador que s'aprofita de la necessitat de la gent. A Barcelona el menyspreu dels professionals de la carn es manifestava en l'actitud del govern municipal a l'hora de controlar un negoci brut, contaminant i violent, alhora que imprescindible per a la ciutat. (Editorial).



Matèries: Baixa edat mitjana ; Crisi baix-medieval ; Alimentació humana ; Carnissers ; Comerciants ; Indústria càrnica ; Comercialització ; Salut pública ; Administració local
Àmbit:Barcelona
Cronologia:[1300 - 1500]


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 7
select
print

Bookmark and Share
Abastar de carn la ciutat a finals de l'edat mitjana / Ramon A. Banegas López
Banegas López, Ramon Agustí


En: 162614 Proveir Barcelona : el municipi i l'alimentació de la ciutat, 1329-1930. Barcelona : Museu d'Història de Barcelona : Institut de Cultura : Ajuntament de Barcelona, 2016



Matèries: Abastament d'aliments ; Baixa edat mitjana ; Aliments
Àmbit:Barcelona
Cronologia:[1400 - 1500]
Localització: Universitat Politècnica de Catalunya; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Museu d'Història de Barcelona; Arxiu Històric de Sabadell


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 7
select
print
Text complet
Bookmark and Share
L'aprovisionament càrnic de Barcelona a la Baixa Edat Mitjana. Una xarxa terrestre de comerç / Ramon Agustí Banegas López
Banegas López, Ramon Agustí


En: Barcelona quaderns d'història. Barcelona, núm. 18 (2012) , p. 334 (La Ciutat en Xarxa. Comunicacions. Resums, II) 
Número monogràfic: Presència i lligams territorials de Barcelona. Vint segles de vida urbana. Conté resum de la comunicació.


Matèries: Baixa edat mitjana ; Abastament d'aliments ; Indústria càrnica ; Carnissers ; Circuits comercials ; Ramaderia
Àmbit:Barcelona ; Catalunya
Cronologia:[1401 - 1450]
Autors add.:Congrès d'Història de Barcelona (11 : 2009 : Barcelona )
Accés: http://www.raco.cat/index.php/BCNQuadernsHistoria/article/view/261843/359834
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat Politècnica de Catalunya; UAB: Humanitats (Hemeroteca); UAB: Ciències Socials; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; UB: Filosofia, Geografia i Història; Arxiu Històric de Sabadell; Fundació Bosch i Cardellach


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 7
select
print
Text complet
Bookmark and Share
El consum de carn a la Catalunya baixmedieval, un model mediterrani? / Ramon A. Banegas López
Banegas López, Ramon Agustí


En: Singladures : Revista d'història i patrimoni cultural de Vilassar. Vilassar de Mar, núm. 30 (desembre 2011), p. 15-22 : il.
Bibliografia.


Matèries: Baixa edat mitjana ; Alimentació humana ; Aliments
Àmbit:Barcelona ; Catalunya
Cronologia:[1200 - 1500]
Accés: http://www.raco.cat/index.php/Singladures/article/view/250371/335084
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; B. Pompeu Fabra (Mataró); Biblioteca Ernest Lluch i Martín (Vilassar de Mar); UAB: Sibhil·la; Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 7
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Problemes en l'entrada de bestiar destinat a carn a la ciutat de Barcelona durant la segona meitat del segle XV. Una qüestió fiscal i de salut pública / Ramon Agustí Banegas López ; Celia Segovia Servián
Banegas López, Ramon Agustí


En: Acta Historica et Archaeologica Mediaevalia. Barcelona, núm. 27-28 (2006) , p. 121-142
Notes a peu de pàgina. Bibliografia. Inclou apèndix documental. Abstract en anglès.


Matèries: Baixa edat mitjana ; Ramaderia ; Bestiar oví i cabrum ; Salut pública ; Impostos-exaccions ; Carnissers ; Procés judicial
Àmbit:Barcelona
Cronologia:1481
Autors add.:Segovia Servián, Celia
Accés: http://www.raco.cat/index.php/ActaHistorica/article/view/188982/262406
Localització: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 7
select
print
Text complet
Bookmark and Share
Seguretat, qualitat i higiene a la venda de carn a Barcelona durant el segle XIV / Ramon Agustí Banegas López
Banegas López, Ramon Agustí


En: Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics. Barcelona, núm. 16 (2005) , p. 75-95 (Articles
Bibliografia i fonts.

El present estudi analitza el consum de carn a la Barcelona del segle XIV a través de les "ordinacions" municipals. S'intenta observar la mentalitat amb què s'enfronten els consellers als problemes que generen l'entrada d'animals destinats a carn a la ciutat, el seu escorxament i, finalment, la seva venda. Problemes que venen donats per diversos factors: d'una banda, per les diferències que s'estableixen, segons la mentalitat dels metges i dels consellers, entre les carns des d'un punt de vista nutritiu i de salut; cosa que genera tota una legislació concreta qu intenta separar les diferents carns per categories. D'altra banda, pels perills que certes carns, pel seu origen o per defectes de manipulació o conservació, poden provocar a la salut humana. Es pot concloure que els consellers a través de les "ordiancions" van intentar conciliar el bon abastament càrnic de la ciutat amb la correcta identificació de les carns.


Matèries: Alimentació humana ; Aliments ; Costums alimentaris ; Carnissers ; Consum ; Metges ; Salut pública ; Edat mitjana ; Consell de Cent ; Dret local ; Ordenances municipals
Àmbit:Barcelona
Cronologia:1302 - 1387
Accés: http://www.raco.cat/index.php/ButlletiSCEH/article/view/148919/200813
Localització: UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



page 1 of 1

Database  fons : Advanced form

   
Search:
in field:
 
1     
2   
3